• +30 26410 74124
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δευ-Παρ: 09:00 - 17:00

Δράσεις

 

Project GREENUS

Το ερευνητικό εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου συμμετέχει ως associate partner στο project GREENUS το οποίο ξεκίνησε το στις 15 Ιανουαρίου 2021.
Το GREENUS  χρηματοδοτείται από την EACEA για την περίοδο 2021-2024 με στόχο την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης και των τεχνικών ικανοτήτων της νεότερης γενιάς στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο Βιετνάμ και τη Μιανμάρ.

Ο καταναλωτής μετά το δεύτερο lockdown

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός της έρευνας ήταν η εμπειρική διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς κατά την υγειονομική κρίση στη διάρκεια του δεύτερου lockdown.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο διευθυντής του Εργαστήριου, Προκόπης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Θεοφάνης Ζαχαράτος και Δημήτρης Γκίκας, υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος, καθώς και η Δρ. Βασιλική Μπουκουβάλα, συνεργάτης του Εργαστηρίου. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2020, με την ενεργή υποστήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος -τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ- και συγκεντρώθηκαν 2.563 ερωτηματολόγια, από τα οποία τα 2.235 ήταν ολοκληρωμένα και χρησιμοποιήθηκαν
στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και στοιχεία από το πρώτο lockdown και γίνεται σύγκριση των δύο περιόδων.

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την Σπατάλη Τροφίμων στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την Σπατάλη Τροφίμων στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών (με έδρα το Αγρίνιο). Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα με την ενεργή υποστήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος – τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ – και συγκεντρώθηκαν 2623 ερωτηματολόγια από τα οποία τα 2205 ήταν ολοκληρωμένα και χρησιμοποιήσαμε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η εμπειρική εξερεύνηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων και η καταγραφή της συμπεριφοράς του πολίτη-καταναλωτή  στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Ερευνητική Ομάδα
Επιστημονικός υπεύθυνος: Προκόπης Κ.  Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ
Ερευνητής: Θεοφάνης Ζαχαράτος, Υποψήφιος Διδάκτορας

Food Loss & Waste International Workshop

RGC 2020 - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την συμπεριφορά του καταναλωτή στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την συμπεριφορά του καταναλωτή στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών (με έδρα το Αγρίνιο).
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα με την ενεργή υποστήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος – τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ – και συγκεντρώθηκαν 1840 ερωτηματολόγια από τα οποία τα 1603 ήταν ολοκληρωμένα και χρησιμοποιήσαμε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η εμπειρική εξερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Επιστημονικός υπεύθυνος: Προκόπης Κ.  Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ

Αύξηση της αποταμίευσης έφερε η καραντίνα

Call to action sub title

Την περίοδο της κρίσης χρέους, αρκετά νοικοκυριά σήκωναν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους. Στην παρούσα κρίση, μια κρίση πανδημική, παρατηρείται το αντίθετο: οι καταθέσεις αυξάνονται. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, από τις 23 Μαρτίου

Η «Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων»

Η σπατάλη τροφίμων μας αφορά όλους. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Για να την αντιμετωπίσουμε, οραματιστήκαμε μια συντονισμένη δράση κράτους, αγοράς και κοινωνίας, και δημιουργήσαμε τη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».

Μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Μπορούμε και της ΑΒ Βασιλόπουλος, η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» (Alliance for the Reduction of Food Waste) στην Ελλάδα συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική.

 Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη των Τροφίμων, ότι ήδη έχουν υπογράψει την «Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας» για την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα οι ακόλουθοι:

ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς

Η «Συμμαχία» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούνται να συμβάλλουν:

  • Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων
  • Την κατάρτιση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων
  • Την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης
  • Την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών
  • Την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας
  • Τη διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό
  • Τη συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα

Η σπατάλη τροφίμων απασχολεί όλον τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων. Σε κάθε Ευρωπαίο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων που σπαταλούνται σε ετήσια βάση (σύνολο 88 εκατ. τόνοι).

Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει, δυστυχώς, με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (1,4 εκατ. άτομα, 12,9% του πληθυσμού της χώρας, 2015). Η μείωσή της - κατά το ήμισυ έως το 2030- περιλαμβάνεται στους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (στόχος 12.3). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων για την Κυκλική Οικονομία και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η μείωση σπατάλης τροφίμων και στη χώρα μας θα έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων!

Το Εργαστήριο Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805

Email: alliance@boroume.gr

https://www.youtube.com/watch?v=p2KPGnfbI1M