Δράσεις
Project GREENUS
Ο καταναλωτής μετά το δεύτερο lockdown
Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την Σπατάλη Τροφίμων στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού
Food Loss & Waste International Workshop
RGC 2020 - ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την συμπεριφορά του καταναλωτή στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την συμπεριφορά του καταναλωτή στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών (με έδρα το Αγρίνιο).
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα με την ενεργή υποστήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος – τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ – και συγκεντρώθηκαν 1840 ερωτηματολόγια από τα οποία τα 1603 ήταν ολοκληρωμένα και χρησιμοποιήσαμε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η εμπειρική εξερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Επιστημονικός υπεύθυνος: Προκόπης Κ. Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ
Αύξηση της αποταμίευσης έφερε η καραντίνα
Call to action sub title
Την περίοδο της κρίσης χρέους, αρκετά νοικοκυριά σήκωναν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους. Στην παρούσα κρίση, μια κρίση πανδημική, παρατηρείται το αντίθετο: οι καταθέσεις αυξάνονται. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, από τις 23 Μαρτίου
Η «Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων»
Η σπατάλη τροφίμων μας αφορά όλους. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Για να την αντιμετωπίσουμε, οραματιστήκαμε μια συντονισμένη δράση κράτους, αγοράς και κοινωνίας, και δημιουργήσαμε τη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».
Μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Μπορούμε και της ΑΒ Βασιλόπουλος, η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» (Alliance for the Reduction of Food Waste) στην Ελλάδα συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική.
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη των Τροφίμων, ότι ήδη έχουν υπογράψει την «Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας» για την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα οι ακόλουθοι:
ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς
Η «Συμμαχία» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούνται να συμβάλλουν:
- Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων
- Την κατάρτιση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων
- Την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης
- Την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών
- Την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας
- Τη διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό
- Τη συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα
Η σπατάλη τροφίμων απασχολεί όλον τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων. Σε κάθε Ευρωπαίο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων που σπαταλούνται σε ετήσια βάση (σύνολο 88 εκατ. τόνοι).
Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει, δυστυχώς, με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (1,4 εκατ. άτομα, 12,9% του πληθυσμού της χώρας, 2015). Η μείωσή της - κατά το ήμισυ έως το 2030- περιλαμβάνεται στους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (στόχος 12.3). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων για την Κυκλική Οικονομία και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η μείωση σπατάλης τροφίμων και στη χώρα μας θα έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων!
Το Εργαστήριο Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805
Email: alliance@boroume.gr
https://www.youtube.com/watch?v=p2KPGnfbI1M