• +30 26410 74124
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δευ-Παρ: 09:00 - 17:00

Food Loss & Waste International Workshop

«Η επόμενη ημέρα: Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μετά την πανδημία»
This image for Image Layouts addon

FOOD
LOSS & WASTE

Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται στη μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των τροφίμων η οποία είναι αποτέλεσμα ενεργειών των λιανοπωλητών, των προμηθευτών και των καταναλωτών (SOFA, 2019).  
Απώλεια και σπατάλη τροφίμων παρατηρείται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων: στην αγροτική παραγωγή, μετά τη συγκομιδή και στην αποθήκευση, στην επεξεργασία, στη διανομή και στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, στις ανεπτυγμένες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης τροφίμων λαμβάνει χώρα στο επίπεδο της διανομής (λιανεμπόριο) και στην τελική κατανάλωση (εταιρείες κέτερινγκ, εστιατόρια, νοικοκυριά). O Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων αναφέρει ότι περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο σε όλο το κόσμο σπαταλιέται κάθε χρόνο, αυτή η ποσότητα εκτιμάται σε 1,2 δις τόνους κατάλληλων προς κατανάλωση από τον άνθρωπο τροφίμων.
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν η πρώτη Διεθνής Ημέρα ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η πανδημία που προκάλεσε η νόσος COVID-19 δημιουργεί νέους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες ως προς τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για αλλαγή και υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου που αφορά την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση των τροφίμων που παράγουμε.
Το International Workshop με τίτλο «Η επόμενη ημέρα: Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μετά την πανδημία» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ.  Το Workshop εστιάζει στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων και παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τη πρόληψη της σπατάλης, καλές πρακτικές και επιτυχημένες προσεγγίσεις που αφορούν όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικές χώρες και επιστημονικές περιοχές θα αναλύσουν και συζητήσουν αποτελέσματα ερευνών καθώς και σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.
Το International Workshop οργανώνεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης του International Workshop είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Προκόπης Θεοδωρίδης και τον συντονισμό του έχει ο κ. Θεοφάνης Ζαχαράτος υποψήφιος διδάκτορας και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου.
Η παρακολούθηση του workshop είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν «Βεβαίωση παρακολούθησης».
Δήλωση Συμμετοχής – Εγγραφή (Δωρεάν):

Λεπτομέρειες
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ και Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστημίου Πατρών (proth@upatras.gr)
Συντονιστής Διοργάνωσης: Θεοφάνης Ζαχαράτος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου (theof.zacharatos@upatras.gr)
Έναρξη: 17:00
 
Συμμετέχοντες
1o Πάνελ [17:00 – 18:30]
  • Ludovica Principato, Researcher of Marketing and Sustainability, Roma Tre University - Department of Business Administration, Rome, Italy
  • Luca Secondi, Associate Professor of Economic Statistics, University of Tuscia - Department for Innovation in Biological, Agro-Food and Forest Systems (DIBAF), Viterbo, Italy
  • Dimitris Spiridis, Food & Beverages InStore Manager ΙΚΕΑ Greece, Cyprus & Bulgaria
  • Alexander Theodoridis, Co- Founder & CEO BOROUME, Greece
  • Prokopis Theodoridis, Associate Professor, Department of Business Administration of Food and Agricultural Enterprises, University of Patras, Greece
  • Theofanis Zacharatos, Ph.D. Candidate, member of the Lab, Department of Business Administration of Food and Agricultural Enterprises, University of Patras, Greece
 
2ο Πάνελ [18:45 – 20:15]
  • Natasa Christofi, Marketing Manager IKEA, Greece
  • Clara Cicatiello, Coordinator of H2020 LOWINFOOD project, Assistant Professor of Agricultural Economics, University of Tuscia - Department for Innovation in Biological, Agro-Food and Forest Systems (DIBAF), Viterbo, Italy
  • Alexia Macheras, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, AΒ Vassilopoulos, Greece
  • Christian Reynolds, Senior Lecturer, Centre for Food Policy, University of London, UK
  • Andres Silva, Assistant Professor, School of Business and Economics, Universidad Central de Chile, Chile